0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Нервна система

Характеристики

Нервната система е една от най-важните, защото тя обединява, регулира и контролира всички процеси в човешкия организъм. Изградена е от нервни клетки/неврони, които са около 100 милиарда. Нервната система е съставена от централна нервна система/ЦНС и от периферна нервна система/ПНС.

Централната нервна система се състои от главен и гръбначен мозък. Главният мозък  е съставен от шест дяла: крае ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Нервната система е една от най-важните, защото тя обединява, регулира и контролира всички процеси в човешкия организъм. Изградена е от нервни клетки/неврони, които са около 100 милиарда. Нервната система е съставена от централна нервна система/ЦНС и от периферна нервна система/ПНС.

Централната нервна система се състои от главен и гръбначен мозък. Главният мозък  е съставен от шест дяла: краен мозък, обхващащ двете големи полукълба, междинен, мост, продълговат, среден и малък мозък.  Гръбначният мозък се намира в гръбначния стълб. В него има нервни окончания от всички други органи, чрез които той отговаря за мускулната активност на крайниците и осъществява усещането за топло, студено, болка, допир. Дейността на ЦНС е да координира дейността на всички части на тялото.

Периферната нервна система е мрежа от нерви, които представляват тръбни удължения на нервните клетки. Те излизат от ЦНС и достигат до всички  органи. Основната функция на  ПНС  е да свързва ЦНС с крайниците и всички органи на тялото.

Периферната нервна система, чрез дразнене на нервните окончания,  получава информация от външни фактори като светлина, звук и др. и информация за различните състояния и промени в органите на човека. По нервите тази информация постъпва в  главния мозък, където се анализира и се формира отговор за действие. Той се предава от главния мозък чрез нервите до съответните органи за реакция като чуване, виждане, движение и т.н.

Заболявания на нервната система

ПНС е уязвима и е подложена на въздействие на токсини и механични травми, защото тя не е защитена от костна тъкан както черепът и гръбначният стълб защитават главния и гръбначния мозък. Заболяванията на нервната система са много. Значими са по-разпространените.

1. Болести на Централната нервна система

 • Болест на Паркинсон е прогресивно невродегеративно заболяване, което уврежда клетките в мозъка. Изразява се в треперене на крайниците и лоша координация на движенията. Първоначално се прилагат медикаменти, които предпазват по-нататъшното увреждане на клетките и които стимулират организма да синтезира допамин.
 • Множествена склероза е възпалително автоимунно заболяване, увреждащо бялото вещество в ЦНС, ог което се забавя предаването на нервните импулси. От това болният изпитва слабост и изтръпвания в ръцете и краката, могат да се появят и проблеми със зрението. Лечението се провежда с кортикостероиди в периодите на пристъпи и с имуномодулатори и имуносупресори през останалото време.
 • Детска церебрална парализа е резултат от трайно увреждане на главния мозък при новородени и малки деца. То засяга двигателната активност, координацията на движенията и позата на тялото, говора, израза на емоции.
 • Болест на Алцхаймер е постепенна загуба на умствените способности, причинена от прекомерно разрушаване на нервни клетки.
 • Деменцията е болест, при която се нарушават висшите функции в човешкото съзнание. Засягат се паметта, а след това концентрацията и емоциите. За повечето видове деменция все още няма лек.
 • Епилепсията е хронично заболяване на мозъка, при което се появяват малки и големи припадъци, често придружени от нарушения в съзнанието.
 • Енцефалит е възпаление на мозъчното вещество. Причинители са обикновено вируси, може и тези на детските шарки.
 • Менингит е възпаление на мозъчните обвивки.
 • Психичните болести стрес, страхова невроза, депресия, раздвоение на личността, шизофрения и др. са особени заболявания  на  ЦНС и изискват специално лечение от лекари специалисти. Използват се и нетрадиционни средства и методи. Причините за заболяванията на ЦНС най-често все още не са изяснени, но за най-вероятни се смятат генетичният фактор. Заболяванията на ЦНС са много тежки, изискват точни изследвания и лечение от лекари специалисти. От голямо значение е ранното диагностициране и съответното ефикасно продължително лечение.  

2. Болести на периферната нервна система

Най-често срещаните болести на периферната нервна система са възпалителните заболявания. Това са:

 • радикулити, при които са увредени коренчетата непосредствено след излизането им от гръбначния мозък;
 • плексити с увреждания на нивото на големите нервни сплитания;
 • неврити са заболявания с възпаление на периферните нерви;
 • полиневрит се получава  при засягане на повече от един нерв. Причината може да е вируси или бактерии, като при втория случай се приемат антибиотици;
 • дискова херния е болест, засягаща гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове и предизвиква възпаление на ПНС. При дисковата херния болката се разпространява към крака или седалището. При всички възпалителни заболявания на ПНС болният трябва да спазва постелен режим, да взима витамини, главно от групата В. На първо място се прилагат обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти Ако няма добър ефект, се прибягва към приложение на стероидни препарати;
 • невралгия е заболяване, причинено от притискане или дразнене на нерв. То започва с внезапна и силна болка, която постепенно се разнася по цялото тяло. Лечението се състои в приемане на болкоуспокояващи лекарства и такива за пречистване на тялото и усилване на кръвообръщението; 
 • мигрена е често срещано заболяване, изразено в пристъпи на много тежко главоболие. По време на пристъп се изисква пълен покой и премахване на всякакви дразнители, особено светлинни и звукови. Подходящи са обезболяващи лекарства мигренол, седалгин, цитрамон. За всички болести на ПНС широко приложение има физиотерапията. Хомеопатията, хранителните добавки и не традиционната медицина също помагат.

Какво ни предлага природата

Има билки с меко действие, които се използват за лечение на невротични състояния на безсъние, безпокойство, главоболие, напрегнатост. Други лечебни растения възбуждат ЦНС, подобряват умствената и физическата издръжливост, подобряват настроението. Подходящи са билките валериана, която успокоява ЦНС; дяволска уста е средство против гърчове, забавя сърдечния ритъм; маточина успокоява общо нервната система и е спазмолитик; хмел е противоспастично; лавандула успокоява централната нервна система, дезинфекцира; върбинка действа стимулиращо и тонизиращо централната нервна система и общоукрепващо.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите най-подходящите, високо ефективни лекарства без рецепта, хомеопатични продукти, хранителни добавки и разнообразни готови специализирани билкови чайове за цялостното лечение на многото и сериозни заболявания на нервната система.