0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Очи

Характеристики

Очите са най-нежният и сложен орган у човека. С очите се осъществява много важният процес на виждане на околния свят.

Устройство

Очите се намират в две кухи гнезда в черепа. Всяко око се състои от очна ябълка и външни очни мускули, които движат очната ябълка. Очната ябълка е изградена от:

 • склера, твърда външна обвивка на окото;
 • сълзена жлеза, която ...

  Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Очите са най-нежният и сложен орган у човека. С очите се осъществява много важният процес на виждане на околния свят.

Устройство

Очите се намират в две кухи гнезда в черепа. Всяко око се състои от очна ябълка и външни очни мускули, които движат очната ябълка. Очната ябълка е изградена от:

 • склера, твърда външна обвивка на окото;
 • сълзена жлеза, която отделя сълзи за почистване и овлажняване на окото;
 • роговица, предната част на склерата;
 • вътреочна течност, поддържаща очното налягане;
 • ирис;
 • зеница, централен отвор на ириса;
 • очна леща, двойно изпъкнало прозрачно тяло, което пречупва светлинната;
 • сухожилия, които обхващат лещата и променят формата ù;
 • стъкловидно тяло, прозрачна гел;
 • ретина, най- вътрешния фоточувствителен слой, изградена от два вида нервни клетки
 • пръчици, за периферното и вечерното зрение и колбички за цветовото зрение;
 • оптичен нерв, които излиза от очната ябълка и отива към мозъка.

Процес на виждане

Светлинните лъчи, идващи от източници на светлина и отразени лъчи от заобикалящите ни несветещи предмети, достигат  до очите ни и преминават през външната обвивка и роговицата. Продължават през зеницата, лещата и стъкловидното тяло. Лещата изпълнява важната роля да пречупи лъчите и фокусира получения образ върху ретината. В ретината светлинната енергия се преобразува в нервен импулс, които по нервите  достига мозъка и виждаме.

Заболявания на очите.

Очните болести могат сериозно да увредят зрението, което налага навременно лечение. Има някои най-често срещани възпаления и болести на очите.

 1. Ечемик е остро възпаление или запушване на секреторните жлези на клепача.  На него се появява малък оток и сърбеж. Проявява се при изтощение и слаба имунна система. Лекува се с компреси на окото, мазане с мехлеми. Приемат се лекарства за стимулиране на имунната система.
 2. Конюнктивит е инфекция на лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка и вътрешните части на клепачите. Той може да бъде алергичен и вирусен.  Алергичният конюнктивит се проявява като част от друга алергия.
 3. Вирусният конюнктивит е причинен от вируси и бактерии, попаднали в окото. Симптомите са зачервяване на очите, сърбеж, сълзене. Вирусният конюнктивит се лекува с подходящи антибиотици, предписани от лекар. Алергичният конюнктивит се лекува със съответни капки и мехлеми. Заболяването е заразно и неприятно, но бързо отшумява, след като се отиде на лекар.
 4. Глаукома е тъканни нарушения на зрителния нерв, причинени от повишено вътрешно-очното налягане. Това води до разпад на зрителните функции и  слепота.  Появява  се в резултат на диабет, хипертония, бъбречни инфекции, стрес. Лечението е със специални капки, балнеолечение и подходяща диета.
 5. Късогледство има когато образите се проектират пред ретината. В резултат на това човек вижда само на близки разстояния, на далече образите не са ясни. Корекция на късогледството се прави с очила, а може и с операция.
 6. Далекогледство има когато образите се формират зад ретината. В резултат на това далекогледите хора виждат добре на големи разстояния, а не могат да четат отблизо. Най-много са засегнати възрастните. Коригира се с очила.
 7. Астигматизъм е заболяване, при което очната леща има неправилна извивка. Тогава различни части от предмета не могат да се фокусират на еднакво разстояние. От това образът се размазва. Астигматизмът често е наследствен. Симптомите са главоболие, преумора, замъглено зрение. Лечението е коригиране на зрението със специални лещи.
 8. Катаракт/Вътрешно перде е  образуване на затъмнени полета в лещата, които не пропускат светлината да влезне в окото. От това човек започва все по-лошо да вижда. Най-често страдат възрастните. Лечението е в непрекъснато използване на капки и хранителни добавки за задържане на процеса на удебеляване на пердето. Накрая се прибягва до операция за смяна на лещата.
 9.  Далтонизъм е аномалия, породена от мутации в хромозомите. Окото е лишено от някой от основните пигменти (червен, син, зелен). Затова  няма правилно възприемане  на цветовете. Далтонизмът е вроден и не се лекува. Правят се само опити за повишаване чувствителността към цветовете.

Лечението на всички видове очни болести включва освен капки и мехлеми и прием на витамини, други медикаменти, които да подсилят дейността на очите, хомеопатия, хранителни добавки и алтернативни методи. 

Профилактика

Очите трябва много да се пазят и да се поддържа прецизна хигиена. И още препоръки:

 • въртете очите в различни посоки;
 • сменяйте фокуса като се взирате ту в близка, ту в далечна точка;
 • закривайте очите с длани;
 • поливайте ги сутрин с топла и студена вода;
 • повече витамини чрез мокови, домати, магданоз, морски храни, ядки;
 • при работа с компютър правете почивки на очите;
 • работете при добро осветление;
 • ходете редовно на очен лекар.

Какво ни предлага природата

Много полезни са компреси от очанка, чай от шипка, мента и лайка.

Ето една чудотворна лечебна смес за подобряване на зрението. 2 средни лимона се нарязват заедно с корите и се смилат. Една голяма обелена глава чесън се смачква и със 100 грама ленено масло и 0,5 кг мед се добавят към лимоните. Сместа се разбърква с дървена лъжица. Съхранява се в буркан в хладилника. Всеки ден преди хранене се взема по една супена лъжица.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите много подходящи капки, мехлеми, билки и други продукти за здрави и болни очи и безопасна козметика за очи.