0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Сърдечно-съдова система

Какво  представлява?

Сърдечно-съдовата система се състой от най-важния орган за човека - сърцето и кръвоносната система. Сърцето представлява кух мускулест орган, със стени от три слоя: вътрешен слой ендокард, миокард, външен слой епикард. Сърцето е разделено надлъжно на две половини – лява и дясна. Всяка надлъжна половина е разделена с напречна преграда на две части  предсърдие и камера. Между предсърдието и камерата има отвор с клапа. Кръвоносната система е слож ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво  представлява?

Сърдечно-съдовата система се състой от най-важния орган за човека - сърцето и кръвоносната система. Сърцето представлява кух мускулест орган, със стени от три слоя: вътрешен слой ендокард, миокард, външен слой епикард. Сърцето е разделено надлъжно на две половини – лява и дясна. Всяка надлъжна половина е разделена с напречна преграда на две части  предсърдие и камера. Между предсърдието и камерата има отвор с клапа. Кръвоносната система е сложна мрежа от кръвоносни съдове, които представляват кухи тъканни тръби, достигащи до всички части на тялото. Кръвоносни съдове са:

 • артерии. Те са с голям диаметър и дебели еластични стени, издържащи голямо кръвно налягане;
 • капиляри. Това са най-малките кръвоносни съдове, които съединяват артериите с вените. През много тънките стени на капилярите протича обмен на хранителни вещества и кислород между кръвта и клетките;
 • вени. Те  са с по-тънки стени и по-малък диаметър. Вените са.разположени почти паралелно на артериите. Артерии и вени влизат в предсърдията и камерите на сърцето. 

Как действа сърдечно-съдовата система?

Сърцето пулсира. Съкращава се и изтласква кръвта богата на кислород.в артериите и по тях тя достига до клетките в цялото тяло. Следва отпускане на сърцето, при което по вените, вече наситената с въглероден диоксид кръв, се връща обратно в сърцето. Това се повтаря и се получава непрекъснатото тупкане на сърцето. Това е пулсът. Така в затворения кръг на сърдечно съдовата система протича непрекъснато кръвта, която доставя нужните вещества и кислород на всички клетки на тялото на брой 75 трилиона. Така сърдечно съдовата система осигурява съществуването на организма  и за нея трябва да се полагат много грижи, профилактика и лечение.

Заболявания на сърдечно-съдовата система и лекарства 

Здравото сърце почти не се усеща. То бие по-често само при силни емоции и натоварвания. Ако сърцето започне да тупти неравномерно или в гърдите се появи болка трябва да се посети кардиолог. Най-често срещани заболявания на сърдечно-съдовата система са:

 • исхемична болест на сърцето (стенокардия, гръдна жаба). Това е коронарна болест, която се дължи на стеснение на кръвоносните съдове на сърдечния мускул;
 • сърдечна недостатъчност. Състои се в невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв за задоволяване потребностите на организма. - аритмия, която се усеща като сърцебиене, прескачане на сърцето;
 • атеросклероза. При нея артериите се уплътняват и губят еластичността си и може да се стигне до запушване;
 • артериална хипертония. Повишеното кръвно налягане е хронично, разпространено заболяване. Сърдечно съдовите болести са едни от най-сериозните и водят до инфаркт, инсулт. В същото време това са много проучени заболявания с много ефективни лечения и лекарства.

Лечението трябва да се провежда от кардиолог. Назначените от него лекарства и препоръки следва строго да се спазват от болния.

За лечение на болести на сърдечно съдовата система се използват предимно следните групи лекарства:

 • сърдечни гликозиди, които се  прилагат в комплексна терапия за сърдечната недостатъчност, аспирин;
 • бета блокери, които се използват за артериална хипертония и исхемична болест на сърцето;
 • кардиопротектори, калциеви антагонисти;
 • инхибитори; Лечението може да бъде подпомогнато от допълнително приемане на витамини, минерали и микроелементи, билки и хранителни добавки.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите всички необходими и качествени продукти за лечение на  сърдечно съдовите заболявания.