0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Грижа за сърцето

Защо да се грижим за сърцето

Сърцето е двигателят на живота, без него човек не може да живее. Това налага изключителни грижи, за да бъде сърцето здраво. Тези грижи могат да бъдат за здраво и болно сърце, в домашни и болнични условия, през лято и зима.

Какво му е нужно на сърцето?

Сърцето  предизвиква движението на кръвта по цялата кръвоносна ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Защо да се грижим за сърцето

Сърцето е двигателят на живота, без него човек не може да живее. Това налага изключителни грижи, за да бъде сърцето здраво. Тези грижи могат да бъдат за здраво и болно сърце, в домашни и болнични условия, през лято и зима.

Какво му е нужно на сърцето?

Сърцето  предизвиква движението на кръвта по цялата кръвоносна система. То се свива, с което изтласква кръвта в артериите и тя доставя хранителни вещества и кислород на всички органи. Следва отпускане  на сърцето и по вените кръвта се връща обратно в него. Сърцето за едно денонощие се съкращава 100 000 пъти, с което  придвижва в тялото 10 000 литра кръв. Всеки ден сърцето генерира енергия необходима един камион да измине около 30 км. За тази неуморна работа на сърцето е нужна много енергия.

Грижи за сърцето

  1. Първата грижа е да доставим на сърцето енергия чрез храненето. Храната трябва да бъде качествена. Да се използват по-малко тлъсти меса, колбаси и животински мазнини, сол и захар, сладкиши. Повече риба сардина, скумрия поне един път седмично, зеленчуци и плодове за предпочитане в суров вид. Някои полезни храни са червено цвекло, картофи, макарони, ядки, праскови, черен шоколад, шипкова отвара, извара. Един грейфут на ден намалява лошия холестерол и нормализира кръвното налягане.
  2. Организмът се нуждае още от витамини, минерали и микроелементи.. Витамин Е намалява стесняването на артериите и укрепва стените им. Витамините от групата В и фолиевата киселина пазят сърцето от инфаркт и инсулт. Магнезият и калият са най-важните минерали, които защитават сърцето. Има ги най-много в тикви, зеле, спанак, смокини, сини сливи, банани.
  3. Консумирането на вода и суровите плодове и зеленчуци разреждат кръвта и намаляват образуването на ненужен холестерол.
  4. Нужен е много кислород. Чист въздух вкъщи, разходки в планината, плуване.
  5. Най-добре край на тютюнопушенето и многото алкохол, но се смята, че 1 чаша на ден червено вино е полезно.
  6. Повече движение, спорт, което засилва кръвообращението и дишането и води до освежаване на тъканите.  Важно е сърцето да бъде тренирано, за да издържа на резки натоварвания.
  7. Поддържане на оптимално тегло. Наднорменото тегло допринася за високо кръвно налягане и увеличава "лошия" холестеролър.
  8. Трябва да се усвои изкуството неприятностите да се приемат трезво. Бягайте от стреса, излейте яда си навън. Бъдете в добро настроение – това помага.
  9. Да се пазим от инфекциозни заболявания макар и да е трудно осъществимо.

Какво ни предлага природата?

Главното действие на билките, които се прилагат е да подобрят снабдяването на сърдечния мускул с кръв. Соята е едно от най-добрите средства за защита на сърцето. Глогът регулира кръвното налягане и намалява холестерола. Чесънът, семената от гроздето предотвратяват множество сърдечни аболявания. Има и природни  хранителни добавки за укрепване на сърцето.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите голямо гама от хранителни добавки, витамини и билки за поддържане на здраво сърце. Има  хранителни добавки като капсули от боровинки, арония, бреза, глог плюс магнези и витамин Е. Витамините и минералите се предлагат в различни комбинации.