0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Профилактика

Какво представлява и видове

Много важна е профилактиката про­тив бо­лес­ти­те на сър­дечно съдовта система, защото ­тези заболявания се определят като най-тежки за човека. Профилактиката представлява прилагане на действия, намаляващи развитието на сърдечно съдовите заболявания. Тя е насочена в няколко направления.

 1. Първична профилактика. Трябва да се провежда от всеки човек като  живее така, че да се сведе до минимум влиянието на рисковите фактори, провокиращи  сърдечно ...

  Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представлява и видове

Много важна е профилактиката про­тив бо­лес­ти­те на сър­дечно съдовта система, защото ­тези заболявания се определят като най-тежки за човека. Профилактиката представлява прилагане на действия, намаляващи развитието на сърдечно съдовите заболявания. Тя е насочена в няколко направления.

 1. Първична профилактика. Трябва да се провежда от всеки човек като  живее така, че да се сведе до минимум влиянието на рисковите фактори, провокиращи  сърдечно съдови заболявания. Има редица рискови фактори, които водят до болести на сърцето.

А. Обективни: неуправляеми:

 • наследственост;
 • пол, мъжете по-често боледува от жените;
 • с нарастване на възрастта рискът нараства.

Тези хора трябва още повече да обръщат внимание на грижите и профилактиката за сърцето.

Б. Субективни управляеми, основните са:

 • нарушение на мастния обмен, повишен лош холестерол;
 • нарушение на въглехидратния обмен, захарен диабет;
 • повишено кръвно налягане;
 • тютюнопушене и повишена консумация на алкохол;
 • наднорменото тегло;
 • недостатъчно движение;
 •   апрежение и стрес.

В ръцете на всеки човек е да се съобразява с посочените рискови фактори, за да живее и бъде здрав.

 1. Вторична профилактика. Провеждане на профилактични изследвания за стойностите на холестерола в кръвта, за диабет, за ревматизъм; за артрит и редовно измерване на артериалното кръвното налягане. Това гарантира ранното откриване на заболяването и по този начин се забавя развитието му.
 2. Лекуване на  други болести, които водят до разболяване на сърцето и кръвоносните съдове като хипертония, диабет, запек, ревматизъм, артрит, повишен холестерол.
 3. Засилване на организма с допълнително приемане на  билкови чайове и пресни зеленчукови  и плодови сокове.
 4. Третична профилактика. Откриване в най-ранен етап обективни признаци на заболяване на сърдечно съдовата система.
 5. Профилактика „политика за здраве”. Провеждане на действия от съответни институции по превенция въздействието на рисковите фактори като борба със затлъстяването сред децата, борба с пушенето, повече движение.

Специално внимание трябва да се обръща на нивото на „лошия” холестерол в кръвта, който се наслагва по стените на артериите. Човек може напълно да се пребори с тази опасност с правилно хранене и много движение на открито и на високо. Да се избягват продукти с наситени мазнини, да се използват зехтин, риба, боб, грейпфрут по един на ден. За поддържане на оптимални стойности на лошия и добриа холестерол има съвременни лекарства вече почти без противопоказания. Не по-малко внимание изисква и повишеното кръвно налягане, което трябв редовно да се измерва, да се пият точно лекарствата и се спазва съответен хранителен и двигателен режим. 

При усещане на слабост, сънливост профилактично могат да се вземат хранителни добавки. Най-популярни са Омега-3 и Коензим Q10. Омега-3 е ненаситена мастна киселина много полезна за сърцето, която едновременно предотвратява и лекува сърдечни проблеми. Коензим Q10 е натурален продукт, който съдейства за нормалната функция на сърдечно-съдовата система, кръвното налягане и снабдяването на сърцето с кислород.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите голямо разнообразие от лекарства, хранителни добавки, витамини и билки, предназначени специално за профилактика на сър­дечно съдовта система.