0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Разширени вени

Какво представляват?

От болестите на съдовата система флебит тромбофлебит, тромбоза и др. най-разпространено е разширените вени / варикоза (от латински - разширение). То е хроническо заболяване на вените, при което по кожата се виждат различно изпъкнали вени и възли по тях. Това се дължи на увреждане на венозните клапи и намаляване на еластичността на вените. Увредените венозни клапи спират обратното движение на венозната кръв към сърцето. От това кръвта се забавя, застоява се и п ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представляват?

От болестите на съдовата система флебит тромбофлебит, тромбоза и др. най-разпространено е разширените вени / варикоза (от латински - разширение). То е хроническо заболяване на вените, при което по кожата се виждат различно изпъкнали вени и възли по тях. Това се дължи на увреждане на венозните клапи и намаляване на еластичността на вените. Увредените венозни клапи спират обратното движение на венозната кръв към сърцето. От това кръвта се забавя, застоява се и предизвиква разширението на вените. Разширени вени могат да се повяват на различни места по тялото: лицето, ръцете, ануса (хемороиди), но най-често са засегнати краката.

Причини и противодействие

Причините за появяване на разширените вени са наследственост, бременност, наднормено тегло, малкото движение и дългото седене, честото вдигане на тежести. За да се предотврати заболяването варикоза е нужно:

  • здравословно хранене;
  • повече движение и физическа работа, които стимулират движението на кръвта;
  • масажиране на краката от долу нагоре, носене на дрехи, които не затрудняват кръвообращението.

Симптоми и Лечение

Първият симптом е когато изменения на вените станат видими, Следва удебеляване на вените, възли с различна форма и големина, язви по тях и отоци, а после се появяват умората и болката в краката. Случва се при разболяване от разширени вени животът на човека да не бъде особено затормозен. Затова често те не се лекуват, което може да доведе до сериозни последици. Лечението на разширени вени се провежда от съдов специалист. Важно е, че има сигурни начини за лечение на заболяването в различните му стадии и форми. От съвременната медицина разширените вени се лекуват по три начина – консервативно/традиционно, склеротерапевтично и хирургично. Калолечение и минерални бани са забранени.     При традиционното лечение използваните средства могат да се систематизират по следния начин:

  1. Мехлемите са първото средство, което се прилага за директно нанасяне върху изменените участъци, заради лесната употреба и големия лечебен ефект. Има хубави противовъзпалителни кремове, гелове и продукти с комбинирани натурални ставки.
  2. От голяма полза е носене на медицински еластични чорапи. Те  оказват непрекъснат натиск върху краката, с което подпомагат мускулите и вените в изпомпването на кръвта в посока към сърцето.
  3. Помагат компреси от ябълков оцет, алое, зелеви листа, масло от невен и зехтин.
  4. Използват се лекарства, укрепващи периферните съдове, подобряващи циркулацията на кръвта, антиварикозни лекарствени средства. В лечението на разширените вени имат място и хранителните добавки и хомеопатията.

При склеротерапията във вените се въвежда препарат, слепващ стените на разширения кръвоносен съд. Методът не е травматичен, но по-скоро е  козметичен. Най-радикалният метод е хирургичният

Какво предлага природата?

Използват се билки за подсилване стените на вените, спадане на отока и напрежението в краката. Такива са жълт кантарион, лавандула, мента, розмарин, пъпки от бреза, бял люляк, коприва, червено цвекло. Използват се за чай или за компреси. С мазила от екстракт на кестен се лекуват всички форми на разширени вени, както  и хемороиди. С него се подобрява еластичността и здравината на вените.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите голямо разнообразие на ефективни мехлеми и кремове за лечение на варикоза като някои са на базата на химически съединения, а други са от природни екстракти и минерали. Много полезно е мазило с магнезий под формата на олио или гел. Трайната му употреба води до прибиране на вените. Разполагаме с голяма група препарати за лечение на хронична венозна недостатъчност, разширени вени, на тромбофлебит, хемороиди, крампи, появата на  венозна тромбоза като детралекс, флебодия, ендотелон и др.