0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Стомах и храносмилане

Храносмилане. Храносмилателна система

Храносмилането е процес, при който поетата храна се раздробява до вид да може да се усвои, абсорбира от организма. Храносмилателната система се състои от свързани помежду си органи, през които храната преминава. Първо храната се раздробява в устата чрез дъвченето и слюнката. След преглъщането хапката попада в хранопровода и за около 7-15 сек. стига до стомаха. В него се извършва основното смилане до получаване на хранителната каша. Мн ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Храносмилане. Храносмилателна система

Храносмилането е процес, при който поетата храна се раздробява до вид да може да се усвои, абсорбира от организма. Храносмилателната система се състои от свързани помежду си органи, през които храната преминава. Първо храната се раздробява в устата чрез дъвченето и слюнката. След преглъщането хапката попада в хранопровода и за около 7-15 сек. стига до стомаха. В него се извършва основното смилане до получаване на хранителната каша. Много малка част от нея се усвоява от организма. Хранителната каша навлиза на малки порции в тънкото черво. В него става крайното разграждане на хранителните продукти под действие на сокове от жлъчката и панкреаса. От тънкото черво хранителните вещества се абсорбират и напълно преминават в кръвта и лимфата. Кашата изминава разстоянието по тънкото черво за  4 - 8 часа и навлиза в дебелото черво. Кашата в дебелото черво е основно  несмилаеми съставки и вода. Водата се извлича от хранителната каша и през стените на дебелото черво отива в кръвта, а несмлените остатъци се изхвърлят с фекалиите. Храната през деберото черво преминава за 12-25 часа. От значение е перисталтика, която осигурява предвижването на храната през храносмилателния тракт.

Устройство и действие на стомаха

Стомахът е кух, мускулест орган с крушовидна форма и обем ~1,5 л. Разположен е между хранопровода и тънкото черво в горната част на коремната кухина под диафрагмата. Стомашната стена извършва мощни съкращения. В лигавицата на стомаха се намират жлези, които произвеждат стомашен сок. Той се състои от солна киселина и ензими. Солната киселина убива лошите микроорганизми, погълнати с храната. Основните ензими в стомаха са пепсините, които са много важни за храносмилането. Ролята на стомаха е да смеле храната постъпила от хранопровода. Храносмилането в стомаха се извършва: – механически, съкращенията на стомашната мускулатура разбъркват храната; - химически, под действие на стомашния сок, подпомогнат от ензимите, протичат сложни химически реакции, от които  храната се раздробява на малки частици и се превръща в гладка каша, готова за постъпване в тънкото черво. Времето за изпразване на стомаха е 1 - 4 часа.

Видове и причини за разтроиства на храносмилането

В храносмилателна система всички части трябва да работят нормално и синхронизирано помежду си. Ако има дисбаланс се проявяват нежелани разстройства, които са: - нередовни разстройства, появяващи се ежедневно или месечно. Причинени са от временно неправилно хранене и оплакванията са киселини, газове; - хроническо заболаване, дължащо се на физиологични проблеми като язва, гастрит.

Причините, които предизвикат храносмилателни проблеми могат да бъдат: нередовно или хронично лошо хранене, преяждане, затлъстяване, пушене, алкохол, стрес, напредване на възрастта. Има симптоми, по които може да се разбере дали има проблем в стомашно-чревния тракт. Това са: умора, проблеми с кожата, раздразнителност, чести инфекции, лош дъх, запек.

Действия за поддържане на здрав стомашно-чревен тракт  

  1. Първите действия се отнасят до правилно хранене: хранителният режим да осигурява всички полезни хранителни вещества с предимно  естествени храни;  да се яде по-често по-малко количество с добро дъвчене; хранене в определено време; на едно хранене не много различни храни; да не се пият течности по време на хранене; плодовете да се приемат  в празен стомах, а не за десерт; по време на ядене да не се гледа телевизия. Храните да се приемат в  определен ред, а именно „това, което се храносмила най-лесно, се яде първо, а това, което изисква повече време – последно: салати, ориз, макарони и др. се приемат прееди месото, рибата и яйцата.
  2. Нужно е повече движение, което подпомага перисталтиката на червата.
  3. Използване на  лекарства. Те трябва да се изписват  от лекар. Има и много подходящи хранителни добавки и хомеопатични медикаменти.

Какво ни предлага природата?

Най-добрите билкови чайове за подпомагане и лечение на храносмилането са от мента, лайка, джинджифил, мащерка, джоджен.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета се разполага с подбрани изключително ефективни консервативни и хомеопатични лекарства, хранителни добавки и билки. С онлайн консултация с нашите фармацевти ще изберете най-подходящите.