0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Болкоуспокояващи

Какво представляват?

Спазмолитиците са лекарства за намаляване и премахване на болката при различни заболявания. Някои от болкоуспокояващите имат и лекуващо противовъзпалително действие. Използват се и за лекуване в комбинация с други лекарства.

Видове и как действат

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като нурофен, диклак, напр ...

  Виж целия текст

Какво представляват?

Спазмолитиците са лекарства за намаляване и премахване на болката при различни заболявания. Някои от болкоуспокояващите имат и лекуващо противовъзпалително действие. Използват се и за лекуване в комбинация с други лекарства.

Видове и как действат

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като нурофен, диклак, напроксен, пироксикам, аспирин. Те действат като блокират ефекта на ензима, който съдейства за появата на болката и възпалението и по този начин ги възпрепятстват. Изписват се за болка и възпаление в ставите, в мускулите.
 • Неопоидни аналгетици като парацетамол, аналгин, имат силно болкоуспокояващ ефект и  понижават температурата. Изписват се за умерена болка при температура, зъбобол, главоболие и др.
 • Опоидни аналгетици слаби като кодеин, седалгин-нео и силни като морфин, трамадол. Те действат като се свързват със специфични рецептори в централната нервна система, в стомашно-чревния тракт, което  намалява чувството за болка. Изписват се при силна болка, след операция, при рак.  Различните видове болкоуспокояващи понякога се комбинират в един продукт за по-добър ефект. 

Най-популярните спазмолитици

Има извъредно много обезболяващи лекарства и без рецепта. От тях трябва да се изберат най-ефективните и подходящи за вида оплакване, проверени и в практиката.

 • Парацетамол се прилага за облекчаване на настинки. Още по-ефективни са комбинираните форми Panadol, Efferalgan.
 • Аналгинът има и противовъзпалителен ефект и понижава температурата. Не е съвсем безопасен. – Спазмалгон, беналгин се смятат за най-безопасен с множество ефекти наведнъж. Прилага се за възрастни и деца при спазъм на кръвоносните съдове и бъбреци, жлъчни колики, колит.
 • Нурофен е един от най-безопасните дори и за новородени.
 • Аспиринът е ефективен и се използва често, но уврежда лигавицата на храносмилателния тракт. По безопасен е Bayer аспирин.
 • Напроксен е за зъбобол, главоболие, ревматизъм.
 • Седалгин-нео има и сънотворно действие, използва се за невралгия, неврит, мигрена, главоболие.
 • Но-шпа, Но-шпа форте се прилагат за язва на стомаха и на дванадесетопръстника, възпаление на жлъчния мехур. – аулин,, ацефин, онимезил. - Фитопрепарати, които са комбинации от различни растения със спазмолитични свойства като копър, лайка,  лавандула, мента, мак и са безопасни. Такъв препарат е Папаверин, за спазми на кръвоносните съдове, свързани със сърцето и мозъка.

Странични ефекти

Малък брой хора с тежки заболявания не могат да приемат спазмолитици. Когато спазмолитиците се приемат правилно, почти няма  оплаквания. Ако се появят странични ефекти, те са незначителни като газове, киселини, замаяност. При предозиране, неправилно приемане и продължителна употреба мoгaт дa се получат  сънливост, проблеми с очите, стягане в гърлото, обриви, главоболие, хрипове.

Изисквания при приемане на спазмолитици

Спазмолитици се приемат като таблетки и тинктури през устата, ректално, разтвори за инжекции,  мазила за  масажи. Приемат се преди, след или по време на хранене, за да се избегнат нежелани взаимодействия с храна и напитки. Действието на спазмолитиците обикновено започва 30 мин. до 1 час след приема им. Болкоуспокояващите трябва да се приемат за най-кратък период, в най-малката ефективна доза на лекарството.

Какво ни предлага природата?

Най-полезните болкоуспокояващи билки за различни заболявания са чайове от лайка, от копър, от джинджифил, от босилека като подправка в сос веднага се усеща успокояване, куркума на прах към салати,  канела, разредена с вода за ежедневна употреба. Тe дaвaт мнoгo бъpзo oблekчeниe и нямaт cтpaнични eфekти.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета се разполага с много най-ефикасни и безопасни  обезболяващи лекарства и билки за всякакви оплаквания. Консултацията с нашите фармацевти ще помогне за подбора на най-походящите и правилното им приемане.