0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Диария

Какво представлява? 

Всеки човек е прекарал диария поне веднъж през живота си. Диарията   представлява изхождане на редки, понякога воднисти изпражнения повече от три пъти на ден. В повечето случаи диарията е успешно лекувано заболяване. Може да стане и опасно за живота, особено за децата.

Видове

Видовете диарии са определени според ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представлява? 

Всеки човек е прекарал диария поне веднъж през живота си. Диарията   представлява изхождане на редки, понякога воднисти изпражнения повече от три пъти на ден. В повечето случаи диарията е успешно лекувано заболяване. Може да стане и опасно за живота, особено за децата.

Видове

Видовете диарии са определени според продължителността и според причинителя им. Те са:

 1. Остра диария, която трае до 2 седмици.
 2. Подостра, която продължава между 2 и 4 седмици. Те са причинени от различни чревни инфекции.
 3. Хронична диария с продължителност над 4 седмици. Тя се дължи на неинфекциозни болести.

Причини за диария при възрастни

 1. Основни причинители са различни  чревни вирусни, бактериални и паразитни инфекции. Инфекциите са предизвикани от замърсени хранителни продукти и вода, лоша хигиена, болни хора и заразоносители. Благоприятни условия за развитие има през топлото време.
 2. Хранителни алергии и отравяния напр. от гъби.
 3. Причините за неинфекциозните диарии са заболявания на червата, синдром на раздразненото дебело черво и др.
 4. Някои медикаменти като антибиотици, антиацидни средства.


Симптоми

 1. Променен състав и по-голямо количество  на изпражненията с повече изхождания.
 2. Дехидратацията, която може да доведе до понижаване на кръвното налягане, сърцебиене.
 3. Подуване и болка на корема, гадене, главоболие, отпадналост, липса на апетит.
 4. Наличие на кръв или слуз в изпражненията, ставно-мускулни болки.

Какво е дехидратация?

Дехидратацията е обезводняване на организма, в резултат на честото изхождане при диарията и е много опасна. Признаци за наличие са жажда, сухи уста, слабо уриниране, тъмна урина, умора, световъртеж. Трябва повече вода, вода със сол, супи.

Профилактика

Диариите с инфекциозен произход може да се избегнат като се поддържа добра хигиена, правилно схранение хранителните продукти, избягват се болни хора, избягват се храни със съмнителен произход. Профилактично може да се приемат пробиотици. 

Лечение на острата диария

При хора, живеещи в добри условия и подържащи добра хгиена, диарията отминава за няколко дни без прилагането на специално лечение. Нужно е само:

 1. Да се ограничи приема на храна, избягването на млечни продукти, храни богати на мазнини и сладкиши. Покле бавно се включват препечен хляб, бисквити, варени картофи, ориз, макарони, печено пиле, печени ябълки.
 2. Да се пие повече водаането, а също и супи, съдържащи натрий и зеленчуци, съдържащи калий и плодови сокове.
 3. При наличие на дехидратация се прилагат орално или венозно рехидратационни разтвори.
 4. Медикаментозно лечение с антидиарийнии лекарства. Тези медикаменти не се препоръчват, когато е причината е от бактериална инфекция или паразити, защото спирането на диарията задържа бактериите в червата. Тогава се изписват антибиотици противовирусни лекарства, пробиотици, спазмолитици. При хронична диария се лекува болестта, която предизвиква  диарията и става непременно с лекар.

Диария при деца

При децата се срещат както острите, така и хроничните форми на диария.
Диарията може да доведе за ден-два до дехидратация което застрашава живота на новородени и малки деца. Детето веднага трябва да бъде заведено на лекар.

Какво ни предлага природата?

Най-силно запичащи билки са: шипката – известен лек от две лъжици плодчета, сварени за пет минути в две чаши вода, киснат се половин час и се пият на бавни глътки; дренките - компот от дренки, щадящ и разстроения стомах; семена от сминдух – дъвче се лъжичка семена от сминдух с една супена лъжица кисело мляко; трънки – препоръчана отвара от билкари.
Тези билки гарантират пълно излекуване. За спиране на диярия се препоръчват и билките мента, маточина, копър, коприва, живовляк, жълт кантарион, невен. Други перфектни средства са:

 • лъжичка ябълков оцет в чаша вода се пие веднъж или два пъти на ден;
 • препечено брашно на каша; активен въглен; сварен ориз без мазнина.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета има голямо разнообразие от лекарства, билки и др. с гарантиран антидиариичен ефект, с които можете да се спасите е Вашето спасение от неприятното стомашно разстройство.