0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Язва и гастрит

Гастрит

Гастритът е най-често срещаното заболяване на храносмилателната система, което представлява възпаление на лигавицата на стомаха. При гастритът тя не е сериозно увредена, но е с лоши последствия.

Причини

Основни причинители са  неправилно хранене, преяждане, прекаляване с мазни, люти, силно подправени храни, стрес и алкохол, лекарства, напр. аспирин, инфекциозно заболяване с бактерията Helicobacter Pylori, този бак­те­ри­але­н гас­т­рит е по-раз­п­рос­т& ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Гастрит

Гастритът е най-често срещаното заболяване на храносмилателната система, което представлява възпаление на лигавицата на стомаха. При гастритът тя не е сериозно увредена, но е с лоши последствия.

Причини

Основни причинители са  неправилно хранене, преяждане, прекаляване с мазни, люти, силно подправени храни, стрес и алкохол, лекарства, напр. аспирин, инфекциозно заболяване с бактерията Helicobacter Pylori, този бак­те­ри­але­н гас­т­рит е по-раз­п­рос­т­ра­нен и се ле­ку­ва по-ус­пеш­но и бър­зо.

Видове

 1. Остър гастрит, който може да трае до 15-20 дни.
 2. Хроничен гастрит, който  трае дълго време и има прогресиращ ход. Той е 3 типа:
 • повърхностен, който е най-често срещан;
 • хипертрофичен при алкохолици;
 • атрофичен, който води до атрофия на лигавицата на стомаха, ако не се лекуват навреме началните фази.

Симптоми

При остър гастрит се изпитва остра болка в областта на слънчевия сплит, лош дъх, гадене и повръщане, липса на апетит, обща отпадналост. При  повърхностен и хипертрофичен гастрит има тъпа болка в областта на слънчевия сплит, безапетитие или повишен апетит, силни киселини, оригване, гадене, безсъние. При атрофичният гастрит болката е постоянна, в устата се усеща сухота и лош вкус.

Профилактика

За да се предпази от гастрит е необходимо: меню, което не натоварва стомаха; да не се преяжда и да не се гладува, а ако тово се случи да се изпие чаша мляко; да не се ляга веднага след хранене; да не се яде гореща и  ледена храна; добро сдъвкване на храната. Профилактика с прополис през март и септември когато гастритът се обостря през пролетта и есента. Пие се 3 пъти по 30 капки прополис на гладно в малко вода.

Лечение на гастрит

 1. При  остър гастрит болният остава на легло 2-3 дни, спира се приема на храна, приема се само вода и чай от лайка, след 1-2 дена се започва захранване със супи, каши и пюрета.
 2. При хроничен гастрит: - лекуване на заболяването, което го е причинило;
 • диета в периода на обостряне, извън този период храненето е нормално. Полезните храни са ориз, хляб, макаронени изделия, крем супи от зеленчуци (без зеле), картофи, моркови, тиквички целина, ябълки, банани, лук, чесън, копър, джинджифил, мед, прясно мляко, риба, телешко, пилешко, извара, яйца. Вредни храни, който трябва да се избягват са твърдият алкохол, газираните напитки, тлъстите меса, оцет, люто, мазно, зелеви и бобови култури, кафе, цигарите. Бол­ни­те от гастрит тряб­ва да се от­кажат от кон­сер­ви­ра­ни и пу­ше­ни про­дук­ти, хра­ненето да става 4 пъ­ти на ден с намалени порции;
 • да се избягват емо­ци­о­нал­ни­ и фи­зи­чес­ки пре­то­вар­ва­ния и не­дос­пи­ва­не­.
 • медикаментозно лечение. Предписват се лекарства, които намаляват солната киселина и така лигавицата има условия да заздравее. Прилагат се различни антиациди за гастрит. Антибиотици се прилагат при доказан бактериален гастрит.

Какво ни предлага природата

Добре влият много билки – лайка, салвия, ехинацея, мащерка. Лековито  е варено ленено семе, семето се хвърля и се пие желето. и ек­с­т­ракт от лис­та­та на жи­вов­ляк..

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета ще намерите ценни лекарства за гастрит, както и безобидни за без рецепта, също хомопатични продукти и много ефективни комбинации от билки, при приемането на които ще се излекувате трайно от гастрит.

Язва

Язвата е често срещано заболяване, което представлява болезнена окръглена рана на лигавицата на стомаха или на дванадесетопръстника. Стомахът използва стомашните сокове да разгражда храната, която ядем. За да се защити, стомашната кухина се самопокрива с дебел слой гъста слуз. Кoгaтo cлoят cлyз нaмaлявa се появява язва.  Язвите са малки и се затварят, но ако не се лекуват, може да има тежки последствия.

Причини

 • не лекуван гастрит;
 • различни видове бактерии 99%, най-често бактерията Helicobacter Pylori; 
 • стрес;
 • някои храни;
 • дълго използване на противовъзпалителни средства, като аспирин, ибупрофен и др.

Видове

- язва на дванадесетопръстника (връзката между стомаха и тънките черва), която е 90% от случаите на болни от язва;
- стомашна язвае и при нея  почти няма усложнения.         

Симптоми

Симптомите са прекалено болезнени болки в стомаха към гръдния кош, спазми, парене, гадене, повръщане, подут стомах, храносмилателни проблеми. Бoлĸaтa e пo-силнa при празен cтoмax и мoжe дa пpoдължи минyти или няĸoлĸo чaca.

Как да се предотврати язвена болест

Може да ce cтимyлиpaт собcтвeнитe полезни бaĸтepии като се използват бpoĸoли, ĸapфиoл, зeлe, peпичĸи, лиcтни зeлeнчyци, храни с пpoбиoтици, ĸaтo ĸиceлo зeлe, ĸиceлo мляĸo, ябълĸи, бopoвинĸи, мaлини, ягoди, зexти, отказване от цигари и алкохол.

Лечение

 • Специална диета, предназначени за язва. Тя включва разнообразно меню без груби и кисели храни, без чубрица и газирани напитки, без пържене, а леки супи,  без алкохол и цигари.  Да се яде на малки порции, добре сдъвкано
 • Да се намали умората и стреса.
 • Лекарства. Използват се антибиотици за  Helicobacter Pylori, иинxибитopи, блoĸepи, антиациди, пpoбиoтици (най-добрият е домашният кефир). С лeчeниeтo болките бъpзo  нaмaляват, но лекарствата се пpиeмaт още известно време.
 • Оперативно лечение.

Колит

Колитът е възпаление на лигавицата на дебелото черво, което е краят на храносмилателната система.

Причини

Причините са сходни с предните, но тук има повече инфекциозни подбудители, а също   някои храни, бременност, климакс.

Видове

 • Ентероколит, когато е възпалено и тънкото черво.
 • Гастроентероколит, когато е възпален и стомаха.
 • Хроничен колит.
 • Спастичен колит, когато няма възпаление, а само нарушение на функциите на дебелото черво.

Симптоми

Болният усеща тъпа, болка по целия корем, подуване, газове, запек. При обостряне температурата на болния се повишава, езикът се облага, губи се апетит и се отслабва.  

Лечение

Здравословно хранене, пълноценна почивка и лекарства по лекарско предписание.

Какво ни предлага природата

Паралелно с лекарствата при гастрит, язва и колит се прилагат чайове от салвия, бял равнец, бял пелин, джинджифил, босилек, лайка, копър и анасон, ленени семена. Всички имат еднаква ефективност за заздравяване на лигавицата.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета сме подбрали от голямото разнообразие от билки за справяне с тези заболявания, най-добрите. След редовното им приемане около 2 месеца облекчението е трайно.