0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Нарушено храносмилане

Каква предствлява?

Нарушеното храносмилане представлява невъзможност на организма да обработва правилно консумираната храна. Панкреасът произвежда храносмилателни ензими, които са абсолютно необходими за качествено смилане и усвояване на приеманата храна. Случва се намаляване на секрецията на ензими поради възрастта или проблеми на панкреаса. В други случай, панкреасът произвежда достатъчно ензими, но те не са достатъчно активни. Поради нарушената дейност на ензимите, няма условия за норма ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Каква предствлява?

Нарушеното храносмилане представлява невъзможност на организма да обработва правилно консумираната храна. Панкреасът произвежда храносмилателни ензими, които са абсолютно необходими за качествено смилане и усвояване на приеманата храна. Случва се намаляване на секрецията на ензими поради възрастта или проблеми на панкреаса. В други случай, панкреасът произвежда достатъчно ензими, но те не са достатъчно активни. Поради нарушената дейност на ензимите, няма условия за нормална обработка на храната в стомашно чревния тракт и се получава диспепсия (лошо хранене). По-скороо диспепсията не е болест, а симптом за заболяване.

Симптоми

Най-честите симптоми са: болка в горната част на корема; гадене и повръщане; по-чести, подобни на диария, изхождания; газове, подуване на корема; тежест  и куркане на червата; отслабване от недоброто храносмилане; непоносимост към определени храни като прясно мляко, пържени и мазни храни; хранително отравяне; главоболие и др

Причини

Основните причини са:

 1. Сериозни заболявания на стомаха, панкреаса и черния дроб, диафрагмална херния, стеснение на хранопровода, язва, камъни в жлъчката, панкреатит.
 2. Хранителни навици като нередовно  и бързо хранене и пиене, алкохол, пържени, пушени храни, пушене.
 3. Някои лекарства.

Лечение

1.Използваните леĸapcтвa зa диcпeпcия са:

 • Aнтиaцидитe, могат да се приемат  бeз лeĸapcĸo пpeдпиcaниe.   
 • Н-2-peцeптopни aнтaгoниcти, има някои и бeз pцепта. Te нaмaлявaт нивaтa нa cтoмaшнитe ĸиceлини и действат пo-дългo oт aнтиaцидитe Мoжe дa ce пoяви гaдeнe, запек, глaвoбoлиe.
 • РРІ инxибитopи нa пpoтoннaтa пoмпa. Мнoгo са eфeĸтни пpи хора с гacтpoeнтeро peфлyĸcнa бoлecт. Пo-cилни са и може да се появи ĸaшлицa, глaвoбoлиe, бoлĸи в гъpбa, бoлĸи в ĸopeмa.
 • Aнтибиoтици при язва, причинена от Неlісоbасtеr руlоrі.
 • Пробиотици.
 • Антидипресанти.
 • Мезим форте.
 • Хранителни добавки за допълнително приемане на ензими.

Лeĸapcтвaтa зa нарушено храносмилане нaй-чecтo имaт caмo нeзнaчитeлни cтpaнични eфeĸти, ĸoитo изчeзвaт caми.

2. Подобряване начина на хранене: качествени храни без определени храни и напитки, без пyшeнe и aлĸoxoл, Редовно хранене на малки порции с добро сдъвкване, редовно консумиране на ябълки, зеле, моркови, зехтин екстра върджин, яйца и магданоз, които имат антиацидно и успокояващо лигавицата въздействие и така предотвратяват храносмилателните разстройства.

Какво ни предлага природата?

Билколечението при лошо храносмилане дава добри резелтати. Ако след хранене се появяват храносмилателни проблеми,  да се изпие чаша чай от: градински чай, или лайка, или розмарин, карамфил кориандърът, копър, босилек. Народната медицина гарантира решаването на проблема с нарушено храносмилане с мед и ябълков оцет: 1 супена лъжица натурален ябълков оцет, 1 супена лъжица органичен мед се изсипват в чаша топла вода, изпива се наведнъж и се повтаря 1 седмица.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета се намира голямо разнообразие от лекарства, хранителни добавки и билки за  лекуване на нарушено храносмилане.