0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Уши

Характеристики

Ушите са част от слуховата система на човека. Около 15 – 20 % от информацията, която постъпва към мозъка ни е от тях. Различаваме три части на ухото: външно, средно и вътрешно. В ухото е разположен и органа ни за равновесие. Външното ухо включва ушната мида, видимата част на ухото, и ушен канал. Средното ухо има: тъпанче, кухина на тъпанчето, слухови костици и Естахиевата тръба свързваща го с фарингса. Вътрешното ухо се състои от ципест и костен лабиринт. Лаби ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Характеристики

Ушите са част от слуховата система на човека. Около 15 – 20 % от информацията, която постъпва към мозъка ни е от тях. Различаваме три части на ухото: външно, средно и вътрешно. В ухото е разположен и органа ни за равновесие. Външното ухо включва ушната мида, видимата част на ухото, и ушен канал. Средното ухо има: тъпанче, кухина на тъпанчето, слухови костици и Естахиевата тръба свързваща го с фарингса. Вътрешното ухо се състои от ципест и костен лабиринт. Лабиринтът се състои от органа на равновесието и охлюв, който е същинския орган на слуха. Човешкото ухо може да различава звуци в честотния диапазон от 16 Hz до 20000 Hz. За слуховото ни усещане имат значение четирите принципа на акустиката: акустично налягане, акустична енергия, усещане за интензивност и сума на интензивността.         

Симптоми на заболяване на ушите

Заболяването на ушите имат разнообразна природа като, попадане на чуждо тяло в ухото, лоша хигиена, удар, последствие от друга болест. При наличие на следните оплаквания е необходима консултация с лекар:

 • Намален слух;
 • Пълна загуба на слух;
 • Болка в ухото или ушите;
 • Виене на свят;
 • Гадене;
 • Шум в ушите;
 • Нарушения при четенето и паметта;
 • Отпадналост.

Лечение с алопатични средства

Най-честото заболяване на ушите е възпаление на външното, средното или вътрешното ухо и се нарича отит. В зависимост от коя част на ухото е засегната са различни симптомите. При външен отит/възпаление на външното ухо/ има сърбеж, дразнене, лека болезненост. За среден отит/средното ухо/ са характерни пулсираща болка, заглъхване, повишена температура. Вътрешен отит/вътрешното ухо/ освен изброените симптоми може да има и нарушено разновесие. За назначаване на правилното лечение е необходим  преглед при специалист. В зависимост от резултатата се предписват капки, компреси и при тежки случаи антибиотици. От значение е и личната хигиена, след баня или плуване, почистете и подсушете добре ушите си.  

Какво ни предлага природата?

Следните природни средства имат лечебен ефект върху болки в ушите:

 • Зехтин – при болка в ухото/ушите/ капнете няколко капки зехтин в болезненото ухо. Зехтинът е добре да е с температурата на тялото. Ще почуствате облекчение след няколко минути;
 • Джинджифил  – притежава болкоуспокоителни и противовъзпалителни своства. Чаена лъжичка сок от корен на джинджифил се спесва с две супени лъжици зехтин. Разбъркайте го, изчакайте десет минути, затоплете го до телесна температура и капнете няколко капки в болното ухо;
 • Етерично масло от чесън – няколко капки от предварително затопленото масло до телесна температура се капват в болното ухо.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите голямо разнообразие от природните продукти, които се използват за лекуване на заболявания на ушите. Ако въпреки използването им не настъпи подобрение, задължително се консултирайте с лекар специалист.