0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Женско здраве

Определение за здраве и специфичност на женското здраве

Според световното здравна организация „здравето е състояние на комплексно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствие на болест.” Специфичността на женското здраве са  дължи на  това, че в женския организъм се разпореждат дамските хормони естроген, прогестерон.

Женско здраве през  хормоналните етап ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Определение за здраве и специфичност на женското здраве

Според световното здравна организация „здравето е състояние на комплексно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствие на болест.” Специфичността на женското здраве са  дължи на  това, че в женския организъм се разпореждат дамските хормони естроген, прогестерон.

Женско здраве през  хормоналните етапи в живота на жената

Женското тяло през годините преминава през няколко етапа с различен хормонален баланс, създаващ за всеки етап  характерни особености.

  1. Детство. Това е етап на израстване на всчки органи, а за момичето  специално и на яйчници и матка.
  2. Пубертет (от 9-21 години). Това е етап на поява на месечния цикъл. Свързан е с хормонални промени и момичето преминава през сериозни физически и психически преживявания до стрес. Може мензисът да закъснее или да е нередовен, да се появи ниско кръвно налягане или булимия, пълнеене. Необходимите мерки са: редовни  прегледи при личния лекар, здравословно хранене с достатъчно протеини, витамини В и минерали, ежедневен прием на калций и витамин D, активно движение.
  3. Етап, през който жената живее със зряла менструация и проблемите с нея. Това е време на завършване на образование, създаване на кариера, семейство, недоспиване, хаотично хранене, и много стрес. Този период е най-подходящ за зачеване. Затова са необходими още по-големи грижи с общи изследвания и посещение на гинеколог. Да се приема  фолиева киселина и селен от спанак, броколи, цвекло,; цинк и магнезий от тиквени семки, бирена мая, сирене, орехи; да се избягва алкохол и пушене.
  4. Бременност. През този етап следва жената да се чувства чудесно. Важно е храненето да бъде съобразено с повишените нужди на тялото. Възможни са проблеми със ставите, зъбите, които трябва да се лекуват. Добре е да се подпомогне на женската репродуктивна система с хранителни добавки. След раждане често с получава родилна депресия, хранителни дефицити, които трябва да се набавят.
  5. Климакс от гръцки значи стълба, което показва, че този период не е край на живота, а продължава напред. Климакса е етап, обхващащ  перименоапуза, менопауза, постменструален синдром. През климакса се случва цялостно преустройване на женския организъм През перименоапузата жената може да бъде в добър хормонален баланс и ще продължава да се чувства млада и енергична. Но е възможно да се появят нарушения в цикъла, поява на бръчки и др. Това не е остаряване, а сигнал за хормонален дисбаланс и тялото се нуждае от допълнителна грижа. Следва менопауза, през който етап мензисът окончателно спира. От това жената се чувства изключително зле с мисълта, че активният живот завършва. Повишава се рискът от  рак на гърдата, от сърдечно съдови и ставни заболявания. В този етап е много важно вниманието на околните  и повече грижа за психическото здраве.  Добре е поне 30 минути дневно упражнения за сила и тонус; консумиране на пресни плодове и зеленчуци. През етапа на постменструален синдром. обикновено хормоните се стабилизират и е добре жената да насочи повече внимание към храносмилателната си система.

С възрастта се увеличават мазнините върху корема и талията на жените, което е  грозно, неудобно, опасно. Да се пие всеки ден градински чай за изгаряне на мазнините.

Красотата влияе изключително благотворно върху женското здраве, дава самочувствие, увереност, настроение. Има голямо богатство от различниа козметични продукти за поддържане здравето и красотата на кожа, ръце, лице, зъби и всичко друго.

Универсални действия  за женско здраве

  1. Здравословно хранене и здравословен начин на живот.
  2. В различните етапи подкрепяне на хормоналния баланс със специално подбрани хранителни добавки, витамини и минерали като Коензим против стареене,
  3. Многобройни са подходящите билки. За  женското здраве специално се препоръчват зелен чай и чай от листата на малина всяка вечер, защото съдържат най-важните продуктите за женско здраве и красота.
  4. Голямо значение за женското здраве има отношенето на пратньора към нея. Не е достатъчно любов. Той трябва да усеща жената, да разбира нуждите ù в различните хормонални етапи. Редовният сексуален живот съхранява младостта и здравето.
  5. Повече движение, повече контакт с природата, повече кислород.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета може да намерите разнообразни специални продукти и козметика за всички етапи от живота. Като се използват съчетани със здравословен начин на живот, жената ще запази здравето, красотата, самочувствието и удоволствието от живота при всяка възраст.