0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Менопауза

Какво представлява менопаузата?

Менопаузата за жените е период през които яйчниците не функционират и мензисът окончателно спира. Смята се, че   менопауза е настъпила, ако липсва менструация 12 последователни месеца. Има два вида менопауза. 1. Ранна, която се появява преди 44-годишната възраст на жената след някои операции, химио- или лъче-терапия, а ако причините не са ясни  е необходимо лечение с хормонална терапия под формата на лепенки или таблетки. 2. Физиологична, дължаща се на е ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Какво представлява менопаузата?

Менопаузата за жените е период през които яйчниците не функционират и мензисът окончателно спира. Смята се, че   менопауза е настъпила, ако липсва менструация 12 последователни месеца. Има два вида менопауза. 1. Ранна, която се появява преди 44-годишната възраст на жената след някои операции, химио- или лъче-терапия, а ако причините не са ясни  е необходимо лечение с хормонална терапия под формата на лепенки или таблетки. 2. Физиологична, дължаща се на естественото стареене на женския организъм. В развитието ù могат да се отбележат три етапа: перименопауза, менопауза и постменопауза.. 

Симптоми

Перименопаузата започва години преди менопаузата и продължава 6 и повече години. През този период намалява нивото на хормона естроген, поради намаляване функциите на яйчниците. От намаляването на естрогена се появяват симптоми като нередовен мензис, горещи вълни, нарушения на съня, раздразнителност. След настъпване на менопаузата продължават същите усещания в по-остра форма. В някои случаи горещите вълни, безсънието и тревожността създават силен физически и емоционален тормоз на жените  5  - 7 години. Средната възраст на настъпване на менопаузата е 52 години. През периода на постменопаузата неприятните симптоми бавно отшумяват, усещат се по-слабо и по-рядко. Обаче естрогеновият дефицит е предпоставка за развитие на затлъстяване, хипертония, атеросклероза, остеопороза. Само 20% от жените пркарват менопаузата леко без неприятни симптоми.

Действия за облекчаване на симптомите

Менопаузата не е болест, тя е необратимо състояние и не се лекува. Но през време на менопаузата настъпват  закономерни промени в организма, които водят до недостиг на калций, увеличаване нивото на холестерола в кръвта,  хормонален недостиг. Затова жените в менопауза са с повишен риск от развитие на остеопороза, заболявания на сърдечносъдовата система и др. Необходимото количество калций на организма може да си набави:

  • с храна от нискомасленно мляко, сирене, спанак, зеле, сусамено семе, соеви продукти;
  • с витамин D, който намира  вт черен дроб, сирене, яйца, риба.

Компенсиране  недостига на хормони става чрез хормонални лекарства. Естроген се приема  като таблетки, инжекции, вагинални кремове. Прогестин се добавя във вид на таблетки, спирали, вагинален гел, инжекции. Хомеопатичните лекарства са най-безвредното лечение преди и по време на менопаузата, защото стимулират естествения хормонален баланс без странични ефекти. Друга група лекарства са тези, които облекчават симптомите при менопаузата. Това са медикаменти, които съдържат фитоестрогени от растителен произход. Те помагат при горещите вълни, изпотяване, съня. Приемат се успокоителни като валериан.

За по-лекото понасяне на менопаузата помагат редица най-общи средства.

  1. Преди всичко, до колкото е  възможно, жената да не я приема като болест и да продължи да живее нормално.
  2. Подкрепата от страна на близките.
  3. Да се обърне специално внимание на храненето.
  4. Да се пие повече вода.
  5. Да се избегва стреса.
  6. Активно движение.

Какво ни предлага природата?

Използват се чайове, запарки от глухарче, маточина, мента, риган, мащерка, съответно подбрани за конкретен симптом сън, притеснение.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите подходящи лекарства и билки за менопауза, с които всяка жена няма да усети неприятните симптоми.