0

Количка

0 items - 0,00 лв.

Количката е празна.

Вагинални инфекции

Същност

Вагиналната флора е съставена от полезните лактобацили, които са добрите бактерии. Те поддържат нужната кисела среда и държат под контрол лошите бактерии. Последните бързо се размножават, при което се увеличава броят им. С това се нарушава балансът на средата във влагалището и се развива вагинална инфекция. При здравите жени влагалището произвежда секрет, който е почти 90% вода и още соли, мастни киселини, въглехидрати и др. Това е нормалното вагинално течение, което е белезникаво, без мирис ...

Виж целия текст

Задай в низходяща посока

Задай в низходяща посока

Същност

Вагиналната флора е съставена от полезните лактобацили, които са добрите бактерии. Те поддържат нужната кисела среда и държат под контрол лошите бактерии. Последните бързо се размножават, при което се увеличава броят им. С това се нарушава балансът на средата във влагалището и се развива вагинална инфекция. При здравите жени влагалището произвежда секрет, който е почти 90% вода и още соли, мастни киселини, въглехидрати и др. Това е нормалното вагинално течение, което е белезникаво, без мирис и парене.   

Видове и симптоми

  1. Вагинални неинфекциозни инфекции със симптоми неприятен сърбеж и парене в областта на гениталиите. Те са предизвикани от алергична реакция в областта на интимните части. Причинени са от използване на неподходящи сапуни, бельо,  дамски превръзки и др. При тях следва  да се провежда хигиена с измиване на гениталиите с мек съпун и топла вода два пъти на ден; да се ползва памучно бельо с ежедневна смяна. В случай, че взетите мерки не решат проблема, задължително се отива при гинеколог.
  2. Вагинални инфекциозни инфекции със симптоми появата на течение различно от нормалното, неприятна миризма, засилен сърбеж и болка при уриниране. Те са предизвикани от бактерии. Най-често срещаните от този вид инфекции са: гъбични инфекции; бактериална вагиноза; трипер; вътрешни паразити хламиди.

Основни причини за инфекциозни вагинални инфекции и профилактика

Това са: незащитени сексуални връзки; неправилна хигиена, прием на някои лекарства, ползването на общи кърпи, посещение на нехигиенични басейни, хормонални изменения; пушене. Причините определят и превантивните мерки, които трябва да се проведат.

Лечение на вагинални инфекции

Често се счита, че вагиналните инфекции ще минат от само себе си. Обаче голяма част от тях се влошават. Налага се  да се вземат навреме нужните мерки и то по назначение на гинеколог. Използват се две групи лекарства: 1. Медикаменти за локално приложение  върху засегнатата област. Това са антибактериални вагинални капсули, тампони, противовъзпалителни разтвори за компреси и промивки, кремове. 2. Медикаменти с общо действие за перорален прием, които оказват системно въздействие върху цялото тяло. Те са с антибиотичен и с имуностимулиращ ефект, които помагат на тялото да се справи с инфекцията.

Какво ни предлага природата?

С народни средства и билки успешно се лекуват вагинални инфекции заедно с назначеното от специалист лечение. Ето кои са най-известните: масло от риган, нанесено вечер върху гениталиите, може да се приема и през устата като разтвор от три капки в чаша вода. Още извлек от мащерка за външно третиране и за прибавяне към разтворите за промивки, смес от вода и сода за седяща вана, промивка и компреси. За същата цел се използват смес от бял равнец, невен, лайка и градински чай; разтвор от една част мед към 5 части вода, отвара от смрадлика, жълт кантарион. За вътрешен прием се препоръчва морков сок и чайове от вече изброените билки.

Във вашата аптека

В онлайн аптека Валета можете да намерите интересни продукти за специфичната хигиена на дамите, лекарства и конкретни смеси от билки. Използването им подобрява бързо състоянието при вагинални инфекции.